Grudna hirurgija

Specijalistički pregled se odnosi na oboljenja pluća, plućne maramice, dijafragme, povrede zida grudnog koša itd. Ipak dominantna patologija odnosi se na karcinom pluća i dijagnostikovanje potreba za hirurčkim zahvatom.

ŠTA JE PLEURALNA PUNKCIJA?

Pleuralna punkcija  predstavlja uklanjanje tečnosti iz pleuralnog  prostora (prostora između  pluća i zida grudnog koša). Vrši se uz pomoć  igle koja se plasira u  pleuralni prostor. Prikupljena tečnost se šalje u  laboratoriju kako bi  se utvrdio njen sadržaj i sastav. Procedura traje  10-15 minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

Normalno  je mala količina tečnosti prisutna u pleuralnom prostoru.  Nakupljanje  viška pleuralne tečnosti (pleuralni izliv) može biti  posledica  infekcije, upale, srčanog popuštanja ili maligne bolesti.  Ukoliko je  prisutna velika količina tečnosti u pleuralnom prostoru  disanje može  biti otežano. Prisustvo pleuralnog izliva može se utvrditi  tokom  fizikalnog pregleda i potvrđuje se rentgenskim snimkom pluća i  srca.

• U cilju ispitivanja uzroka prisustva viška tečnosti u pleuralnom prostoru (pleuralnog izliva).
• U terapijske svrhe kada se evakuacijom tečnosti olakšava disanje.

Što je biopsija pluća?

Biopsija tumora pluća je dijagnostički postupak koji se izvodi posebnom iglom kojom se uzima dio sumnjivog tkiva promjene u plućima i šalje na patohistološku analizu.

Kada trebate biopsiju ?

Karcinom pluća je danas u svijetu najučestalija maligna bolest u muškaraca, a treća najučestalija u žena, dok je istodobno vodeći uzrok smrti među svim zloćudnim bolestima.
Kada se primarni karcinom pluća ili metastaza otkrije potrebna je potvrda da se radi o malignoj bolesti i analiza vrste tumora, kako bi bilo moguće odrediti najučinkovitiju dalju terapiju. To je moguće učiniti bronhoskopijom, no često se kod periferno smještenih tumora ili tumora manjih dimenzija jedino preciznom perkutanom biopsijom, kroz kožu, može dobiti adekvatan uzorak tkiva.

Što obuhvaća biopsija?

Perkutana biopsija pluća se izvodi navođenjem tanke igle promjera oko 1,5 mm do tumora, nakon čega se iz promjene uzima nekoliko komadića tkiva za analizu. To navođenje mora se izvesti precizno kako ne bi došlo do oštećenja drugih vitalnih struktura u prsima, kao što su krvne žile ili srce,  te se zbog toga izvodi pod kontrolom UZ-a. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje od 30 do 60 minuta.

Nakon zahvata

Nakon zahvata ćete ostati na klinici nekoliko sati na posmatranju, kako bi se isključio nastanak komplikacija.