Gastroenterologija

ŠTA JE DIGITOREKTALNI PREGLED (REKTALNI TUŠE)?

Digitorektalni pregled (rektalni tuše) je pregled koji se koristi u  cilju otkrivanja problema koji se javljaju na organima smeštenim u  donjem delu trbuha ili maloj karlici. Ovo je jednostavan pregled, od  opreme su potrebne plastične, nesterilne rukavice, vazelin, malo dobre  volje i iskustvo lekara. Pregled se može vršiti u koleno – lakatnom  položaju pacijenta ili u bočnom položaju sa visoko, ka grudnom košu  podignutim kolenima, koji je pacijentu ugodniji i lekaru pogodniji za  obavljanje pregleda. Ovim pregledom se mogu otkriti tumori i promene na  završnom delu debelog creva, kao i promene na prostati kod muškaraca.  Pregled je najčešće neprijatan, može biti i bolan i traje nekoliko  minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• U cilju otkrivanja uzroka sledećih smetnji: krvarenja iz završnog  dela debelog creva (sveža krv u stolici), bol u nivou donjeg dela  stomaka ili male karlice, promene u karakteru mokrenja, promene u načinu  pražnjenja stolice (proliv, zatvor, nevoljno pražnjenje…). Ovim  pregledom može se uzeti uzorak stolice u cilju testiranja prisustva  krvi.
• U cilju otkrivanja hemoroida ili tumora završnog dela  debelog creva. Nakon ovog pregleda lekar Vam može predložiti  kolonoskopiju.
• U cilju otkrivanja uvećane prostate ili promena na  prostati tvrđe konzistencije. Ovaj pregled se može raditi u sklopu  rutinskog pregleda ili u cilju ispitivanja uzroka smetnji sa mokrenjem.

KAKO SE IZVODI?

• Pregled se kod muškaraca obavlja u dva položaja. Prvi podrazumeva  da ispitanik stoji savijen ka napred u kukovima, a drugi položaj je  koleno-lakatni položaj. Tokom pregleda možete osećati nelagodnost ili  bol. Digitorektalnim pregledom doktor može osetiti i prostatu i uočiti  neke probleme na njoj. Usled pritiska na prostatu možete imati potrebu  da mokrite. Ovaj pregled može biti neugodan ukoliko je prostata otečena  ili irtirana.
• Digitorektalni pregled kod žena može se raditi u  koleno-lakatnom položaju ili u položaju za ginekološki pregled (ukoliko  postoji potreba). Najvećem broju žena ovaj pregled nije bolan, ali može  biti neprijatan.

Pregled se obavlja tako što doktor nežno postavlja prst koji je  zaštićen gumenom rukavicom i prekriven lubrikantom (vazelinom najčešće) u  završni deo debelog creva-rektum. Drugom rukom doktor može opipavati  donji deo trbuha u cilju otkrivanja različitih problema. Pacijentima  koji imaju hemoroide ili oštećenu kožu i sluznicu završnog dela debelog  creva (analne fisure) ovaj pregled može biti više bolan.

POTENCIJALNI RIZICI

• Može doći do oskudnog krvarenja iz završnog dela debelog creva  (rektuma) nakon pregleda, naročito ukoliko ispitanik ima hemoroide ili  analne fisure.
• Veoma retko možete osećati vrtoglavicu ili  nesvesticu. Ove smetnje se drugačije nazivaju vazovagalna sinkopa i mogu  nastati kao posledica straha ili bola koji pacijent može osetiti tokom  digitorektalnog pregleda. Vazovagalna sinkopa se češće dešava ukoliko  tokom pregleda stojite.

PRIPREMA

Ukoliko imate hemoroide potrebno je da obavestite doktora pre  pregleda. Doktor će se potruditi da nežno obavi pregled i da ne ošteti  hemoroide.

NAKON DIGITOREKTALNOG PREGLEDA

Odmah se možete vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

ŠTA JE FOBT TEST?

FOBT test je laboratorijski test za dokazivanje prisustva skrivene  (okultne) krvi u uzorku stolice. Okultno (skriveno) krvarenje se ne može  videti golim okom, a prisustvo krvi se otkriva uz pomoć hemijskih  supstanci koje se koriste u ovom testu. FOBT test može samo da ukaže na  prisustvo ili odsustvo krvi, ali ne i na tačno mesto krvarenja u  gastrointestinalnom traktu.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

• U cilju ranog otkrivanja (skrininga) raka debelog creva – ukoliko  imate više od 50 godina i prosečan rizik za nastanak raka debelog creva  potrebno je da bar jednom godišnje radite ovaj test.
• U proceni  uzroka nejasne malokrvnosti-ovim testom se može dobiti informacija da li  je malokrvnost (anemija) posledica krvarenja iz organa za varenje (npr.  krvarenja iz čira…).

KAKO SE IZVODI?

• Hemokult test se izvodi uz pomoć kartice koja ima dva ili tri mesta za uzorke stolice.
•  Stolicu ćete sakupljati tri dana uzastopno u posudicu koju možete  dobiti u Bel Medic-u ili kupiti u apoteci. Potrebno je da svakog dana  sakupljeni uzorak stolice u maloj količini uz pomoć aplikatora stavite  na mesto na kartici.
• Kada se sva 3 uzorka osuše vratićete karticu medicinskom osoblju Bel Medic-a koji dalje šalje na laboratorijjsko ispitivanje.

POTENCIJALNI RIZICI

• Rezultat testa nije uvek validan. Krvarenje iz organa za varenje  može biti posledica različitih bolesti i stanja: postojanja malignog  tumora, polipa, čira na želucu, hemoroida, krvarenja u nosu ili ustima  itd… Test može dati negativan rezultat iako je prisutno krvarenje  (lažno-negativni rezultat ) ili pozitivan rezultat kada krvarenja nema  (lažno-pozitivan).
• Ukoliko je rezultat testa pozitivan, neophodno  je uraditi dodatna ispitivanja (kolonoskopija, MSCT kolonografija ili  drugi…). Pozitivan test na okultno krvarenje može ukazati na postojanje  raka (malignog tumora) određenog dela sistema organa za varenje.
• Pregled stolice na okultno krvarenje ne može otkriti prisustvo svih malignih tumora sistema organa za varenje.

PRIPREMA

• Konzumiranje određenih namirnica, suplemenata ili uzimanje  određenih lekova može dati lažno pozitivan rezultat (kada u stolici  zapravo nema krvi, ali test registruje da ima) ili lažno negativni  rezultat (kada u stolici ima krvi, ali je test ne registruje).
•  Neophodno je da tri dana pre ispitivanja koristite pretežno mlečnu  ishranu, bez zelenog povrća, voća, crvenog mesa, džigerice. Tri dana pre  testa treba izbegavati i suplemente sa vitaminom C, lekove protiv  bolova (aspirin, ibuprofen…).

ŠTA JE PREGLED GASTROENTEROLOGA?

Doktor specijalista interne medicine, gastroenterolog obavlja  klinički pregled pacijenta. Pregled počinje razgovorom sa pacijentom  (uzimanjem anamneze) i pregledom trbuha. Traje u proseku 20-30 minuta, a  po potrebi i duže. Pregled je potpuno bezbolan i nije potrebna posebna  priprema.

PREGLED OBUHVATA

• anamnezu – razgovor sa pacijentom o sadašnjim tegobama, drugim  oboljenjima (ukoliko ih ima), prethodnim operacijama i bolničkim  lečenjima, bolestima u porodici itd…
• uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji).
• fizikalni pregled (inspekciju-posmatranje, palpaciju-opipavanje,  auskultaciju-slušanje, merenje tenzije).  Auskultacija-slušanje rada srca, pluća, rada creva i krvnih sudova u  trbuhu obavlja se uz pomoć instrumenta koji se zove stetoskop. Palpacija  je jedan od najznačajnijih delova pregleda interniste gastroenterologa,  jer predstavlja način na koji se može postaviti sumnja na postojanje  različitih bolesti creva.
• savet i preporuku za dalje lečenje  (ukoliko postoji potreba) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici (ultrazvuk, rentgensko ili skenersko snimanje, gastroskopiju,  kolonoskopiju….).

Auskultacija-slušanje rada srca, pluća, rada creva i krvnih sudova u  trbuhu obavlja se uz pomoć instrumenta koji se zove stetoskop. Palpacija  je jedan od najznačajnijih delova pregleda interniste gastroenterologa,  jer predstavlja način na koji se može postaviti sumnja na postojanje  različitih bolesti creva.

Ukoliko imate neku od sledećih tegoba može postojati potreba da obavite pregled kod interniste gastroenterologa:

• bol ili nelagodnost u trbuhu (bol u stomaku)
• otežano gutanje, mučninu, povraćanje
• proliv, zatvor (opstipacija)
• gubitak apetita
• gubitak u težini

ŠTA JE ULTRAZVUK ABDOMENA?

Ultrazvuk trbuha (abdomena) je dijagnostički metod kojim se prikazuje  struktura različitih organa u trbušnoj duplji. To je bezbolan,  neinvazivan način pregleda jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa,  slezine, oba bubrega, nadbubrežnih žlezdi, mokraćne bešike, prostate  (kod muškaraca), kao i velikih krvnih sudova i limfnih čvorova u  trbušnoj šupljini. Pregled je potpuno bezbolan traje oko 30 minuta.
Ovim pregledom NE MOŽE se sagledati struktura želuca, tankog i debelog creva zato što su to šuplji organi ispunjeni gasom.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

Ultrazvuk abdomena predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja organa u trbušnoj duplji:

  • Urođene anomalije, zapaljenske promene, ciste.
  • Benigni i maligni tumori.
  • Ciroza jetre, prisustvo kamena u žučnoj kesi ili bubregu.
  • Prisustvo slobodne tečnosti (ascit/ascites) u trbušnoj duplji.
  • Proširenje (aneurizmA) i naslagE (plakovI) na velikim krvnim sudovima itd.

KAKO SE IZVODI?

Ispitanik leži na krevetu za pregled, nakon čega lekar stavlja  poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda je mali uređaj koji  šalje i prima ultrazvučne talase i postavlja se na trbuh pacijenta. Gel  ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše  vazduh između kože i sonde.

RIZICI

Pregled ne nosi nikakav rizik.

PRIPREMA

  • Ne smete jesti 4 sata pre pregleda. Poslednji obrok koji ćete imati  pred snimanje treba da bude lagan npr. parče dvopeka i šolja čaja.
  • Potrebno je da 1,5 sat pre pregleda popijete oko 3-4 čaše tečnosti (vode) u roku od pola sata i da nakon toga ne mokrite.
  • Poželjno je da ne uzimate hranu koja nadima (pasulj, kupus, grašak, boraniju…) dva do tri dana pre pregleda.

NAKON ULTRAZVUKA ABDOMENA

Možete se nesmetano vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.